FERESTRE LEMN

De ce sa alegeti ferestre din lemn?

Din cele mai vechi timpuri se ştie ca lemnul a fost, este si va fi un material care se foloseşte în construcţii fie pentru rezistenţa sa din punct de vedere mecanic fie pentru estetica sa deosebita.

Este singurul material care odata cu trecerea timpului si aparitia fenomenului de îmbătranire nu îsi pierde din caracteristici. Cu o întreţinere corecta trasaturile acestuia se îmbunataţesc in comparatie cu alte materiale artificial create pentru a imita si inlocui lemnul, care odata cu trecerea timpului s-au dovedit a fi complet daunătoare atat mediului cat şi oamenilor. Nefiind niciodată capabile sa ajunga clasice ele sunt înlocuite rapid de o alta nascocire a progresului tehnologic. Ne vom întoarce intodeauna la natural pentru că doar naturalul ne poate oferi starea de caldură pe care toţi o dorim odata ce paşim în casele noastre.

Cat rezista finisajul (lacul) ?

De obicei in Romania, finisajul ferestrelor de lemn este executat in trei straturi (bait, grund, lac). Grosimea finisajului (grund+lac) este in general de 150 microni adica 15 % dintr-un milimetru..

75 microni de grund + 75 microni de lac = 150 microni de finisaj

Datorită intemperiilor atmosferice (soare, ploaie, inghet, dezghet, etc …) stratul de lac se degradeaza anual in medie 15 microni/an. Astfel un calcul simplu arata ca:

75 microni : 15 microni/an = 5 ani,

Deci in 5 ani nu mai avem lac pe fereastra noastra, ramane doar grundul, ceea ce nu e bine.

Sfaturi:

  1. Nu lasati sa treaca cei 5 ani, aplicati solutii de intretinere anuale;
  2. Protejati ferestrele cu obloane sau jaluzele;
  3. Incercati sa montati fereastra de lemn cat mai spre interior pentru a le proteja cat mai mult de intemperii;
  4. Nu spalati cu detergenti si solutii care degradeaza lacul;
  5. Protejati cu profil de aluminiu partea de jos a cercevelei spre exterior ( vezi poza);
  6. Remediati orice mica fisura care apare in lac fiindca orice mica fisura in lac se transforma peste iarna intr-un dezastru.

Acesti 5 ani sunt relativi, adica difera functie de calitatea finisajului si de cate din cele 6 sfaturi tineti cont. Daca aveti un finisaj de calitate si tineti cont de toate cele 6 sfaturi garantat finisajul dumneavoastra nu va avea de suferit 10 – 20 de ani.

De ce se foloseste lemnul stratificat la fabricarea tamplariei?

Stratificarea lemnului are o importanta deosebita, deoarece un profil stratificat nu se deformeaza in timp, ceea ce ii ofera atat o garantie mai indelungata cat si diferite calitati fizice suplimentare.

Cele trei lamele taiate radial sau semiradial isi anulează reciproc tensiunile interioare de incovoiere astfel profilul din lemn stratificat isi pastreaza liniaritatea zeci de ani.

Problematica taierii radiale este esentiala mai ales pentru fetele vizibile si indeosebi pentru fata exterioara neavand loc exfolieri de fibra de lemn la intemperii, lucru care se intampla la taierile tangentiale.

Sfat : Nu achizitionati tamplarie din lemn stratificat din lamele taiate tangential, veti avea probleme foarte mari in timp !

Diferenta dintre taierea radiala si tangentiala este dupa cum se vede atat ca structura cat si ca rezistenta in timp ( tendinta lamelei de a se transforma in burlan).

Taiere Radiala

 Taierea Tangentiala

Foarte important este ca profilul stratificat sa aiba lamele de grosimi apropiate, numai in acest fel se anuleaza reciproc tensiunile dintre fibre.

O mare parte din firmele din Romania omit acest lucru cu buna stiinta (pret mic…) facand diferite smecherii:

  • aplicarea unor furnire (5 mm – 10 mm) frumose pe exterior iar mijlocul profilului este un profil monobloc de proasta calitate (tangential, cu noduri, etc…) ceea ce va duce in timp la deformari iremediabile. Este normal ca lamelele de 5 mm – 10 mm, nu au cum sa contrabalanseze tensiunile din monoblocul de 50 mm – 80 mm.
  • lamelarea din trei lamele egale dar cu mijloc de esenta si calitate scazuta ( de ex.  Lamela Superioara si Inferioara

de stejar iar mijloc de brad). Aceste combinatii de materiale cu dilatatii la temperatura si umiditate diferite vor duce in timp la desprinderea lamelelor irmediabil.

  • folosirea materialului ieftin cu fibra tangentiala ceea ce duce in timp la exfolieri de fibra lemnoasa.

Esenta de lemn potrivita pentru fereastra din lemn stratificat

Alegerea esentei de lemn a noii ferestre se face in functie de zona geografica, designul si ambientul interior si exterior al locuintei, preferinta estetica (fibra lemnului) si nu in ultimul rand in functie de bugetul fiecaruia.

Selectam ferestrele din lemn stratificat in functie de zona geografica, astfel pentru o zona mai friguroasa, la munte de exemplu, cea mai buna alegere este esenta de rasinoase (esenta de pin, esenta de molid, esenta de larice) rezistenta la diferente mari de temperatura, umiditate si pe deasupra este si in concordanta cu mediul inconjurator. Pentru zonele cu umezeala excesiva si caldura, la mare de exemplu, o esenta potrivita pentru ferestre este cea de meranti. Tinand cont de bugetul fiecaruia, ferestrele de molid sau pin sunt cele mai accesibile, urmate de cele din larice si meranti cu un pret moderat, iar cele mai costisitoare fiind ferestrele de lemn de frasin și stejar.

Nu este usoara alegerea esentei lemnului din care este confectionata noua  fereastra din lemn stratificat dar cu siguranta si cel mai pretentios client reuseste sa se puna in armonie cu una din multitudinea de esente de lemn si culori oferite.

Restaurarea vs. Inlocuirea Ferestrelor Lemn

Majoritatea oamenilor cred ca, atunci cand tamplaria veche de lemn incepe sa se deterioreze singura modalitate este de a o inlocui,  indeosebi cu o tamplarie inestetica si neadaptata la realitate din PVC. Nu aceasta este neaparat solutia.

O alta optiune este gasirea unei firme care sa se ocupe cu restaurari de ferestre si usi din lemn. Restaurarea ferestrelor dumneavostra poate avea mai multe avantaje decat sperati.

Aspect

Ferestre din PVC incearca sa imite de multe ori diferitele stiluri de ferestre traditionale vechi, dar de multe ori strica fatade de o importanta istorica sau chiar monumente arhitecturale. De cele mai multe ori datorita indiferentei, inculturii,  inclinatiei romanilor spre kitsch-ul occidental sau oriental,  se trece peste aceste aspecte rezultand imagini grotesti ale oraselor romanesti.  In general, autoritatile locale nu autorizeaza astfel de ferestre de PVC in locuri protejate arhitectural.

O casa din secolul XVIII sau XIX  cu ferestre din PVC e cel mai ciudat si urat lucru pe care il poate face un proprietar cu casa lui.

Confort, securitate si cost

Ferestrele vechi incep sa isi arate varsta in momentul in care nu se mai inchid, au vopseaua (lacul) decojit, feroneria uzata, insa un tamplar priceput, experimentat in restaurari va va remedia cu costuri mult scazute aceste probleme. Cu feroneriile inlocuite cu altele noi, cu vopseaua sau lacul refacut ferestrele vechi de lemn pot fi restaurate si sa corespunda pe deplin sigurantei, confortului termic si de zgomot impuse de societatea de azi.  Ca siguranta,  montarea unei alarme in valoare de 100 Euro va va face sa economisiti o gramada de bani fata de  diferite sisteme de siguranta si antiefractie la ferestrele noi.

Un alt factor de cost, care trebuie luat  in considerare este faptul ca, casa ta traditionala veche va avea o valoare inestimabil mai mare cu ferestre restaurate corespunzator decat cu ferestrele nepotrivie.  Odata pierduta aceasta valoare arhitecturala a  casei tale, valoarea casei va fi doar una intrinseca (pereti, acopris, etc… ), care cu siguranta e mult mai mica decat valoarea ei ca ansamblu arhitectural.

Nu vrem sa facem apologia ferestrelor de lemn, dar daca nu aveti cu adevarat alta solutie de a restaura vechile ferestre de lemn si doriti inlocuirea lor, singura dumneavostra optiune este de a le inlocui cu ferestre de lemn stratificat care sa imite aproape perfect vechile ferestre de lemn.

Nu uitati,  pentru toate modificarile la ferestrele dumneavoastra (monument istoric),  trebuiesc obtinute aprobari de la autoritatile locale.

Cum se masoara o fereastra pentru a fi inlocuita sau cum masuram golul la cladiri noi?

Cum masuram la o cladire veche?

 

La inlocuirea unei tamplarii vechi cu o noua tamplarie din lemn stratificat, cea mai importanta problema este modalitatea de masurare. Majoritatea persoanelor fac masuratorile pe interiorul cladirii ceea ce este gresit din punct de vedere tehnic si economic.

Gresit din punct de vedere tehnic:

Ferestrele vechi din lemn sunt facute din doua randuri de ferestre unul exterior si unul interior. Astfel randul de pe interior este mai mare decat cel din exterior, inducad o masuratoare gresita, cu mult mai mare decat este necesar. Masuratoarea trebuie executata pe exterior, din tencuiala in tencuiala si eventual adaugat 1 cm sau 2 cm pentru ca fereastra din lemn stratificat sa fie cu putin mai mare intrand dupa tencuiala exteriara de inchidere. In interior ramane un gol destul de mare, lucru care da destula bataie de cap constructorilor.

Gresit din punct de vedere economic:

Datorita faptului ca persoana care vrea sa-si inlocuiasca tamplaria de lemn masoara pe interior rezulta o fereastra mult mai mare si calculatia facuta de potentialul executant de ferestre de lemn va avea o valoare mult  mai mare (intre 5% si 15%). In concluzie, masurati dumneavoastra corect vechea tamplarie de lemn in vederea inlocuirii cu o tamplarie noua de lemn stratificat pentru a evita aceste “mici smecherii” ale celor care va monteaza, reducand astfel substantial pretul  (intre 5% si 15%).

Cum masuram la cladiri noi?

 

O prima impresie ar fi ca la cladiri noi totul e mai usor, insa si aici sunt “mici smecherii” care ajuta buzunarului dumneavoastra. Golul in care se va monta noua fereastra de lemn stratificat se masoara din perete in perete dar aceasta nu e dimensiunea defintiva ci ramane o toleranta de 2 cm sau 3 cm care se umple cu spuma termoizolanta. Atentie spuma are rol doar de izolatie termica si nu de fixare fizica, astfel cereti montatorilor neaparat dibluri de fixare in perete.

La usi de lemn stratificat apare pe langa aceasta toleranta si problematica sapei de egalizare care poate fi intre 4 cm si 14 cm functie de izolatie si de tipul de incalzire (clasica, pardoseala, etc.), astfel dupa cum vedeti din nou apare problema dimenisunii care induce o economie de bani.

In concluzie masurati dumneavoastra corect golurile in vederea achizitiei usilor de lemn stratificat pentru a evita aceste “mici smecherii” ale celor care va monteaza, reducand astfel substantial pretul usilor de lemn straticat (intre 1% si 5%).

Date tehnice:

 

 

Profile de lemn triplu-stratificat molid/ pin / meranti / stejar, profil Eurofalz 68mm.

Feronerie G-U (Germania) , clasa de rezistenta la efractie pana la RC2, cu manere HOPPE.

Baituri ecologice (impregnanti)pe baza de rasini in dispersie apoasa pentru tratamentul preventiv al lemnului.

Lac ecologic pentru exterior Sayerlak(Italia), rezistent la radiatii UV si intemperii.

Sticla termoizolanta dubla sau tripla, grosime pachet sticla 24-32mm, Low-E cu Argon, indice de izolare termicaUg=1,1-0,8W/m2*K, izolare fonica de30 – 42db,cu marcaj CE.

Exista posibilitatea montarii si de sticla Planitherm “4 anotimpuri”, antiefractie, reflexiva, colorata in masa sau a altor tipuri de sticle termo-fono izolante.

2 lacrimare de aluminiu– pe toc si cercevea -GUTMANN(Germania).

2 garnituri de etansare din EPDM-pentru usi si ferestre cu geam termopan -TRELLEBORG(Germania).

Silicon neutral etansare geam-SOUDAL(Belgia).

 

 

Submit a Comment

Contact Rapid
X

Introduceti numarul dvs. de telefon si va vom contacta in intervalul selectat