LEMN STRATIFICAT
Lemnul natural
Lemnul natural ofera eleganta si frumusete inegalabila. De aceea, multa lume considera tamplaria din lemn ca fiind cea mai estetica alegere pentru ferestre si usi.
Stilurile si paleta de culori sunt practic nelimitate. Dar avantajele tamplariei din lemn nu se rezuma doar la estetic. Lemnul are si excelente calitati de izolator termic.
Ca urmare, ferestrele cu tamplarie din lemn nu sunt afectate de temperaturile extreme si sunt mult mai putin susceptibile la fenomenul de condensare decat alte tipuri de tamplarie pentru ferestre.
Dar toate avantajele enumerate pana acum au un pret. Si nu doar in ceea ce priveste banii pe care ii veti scoate din buzunar pentru o tamplarie din lemn de calitate! Trebuie sa tineti cont ca lemnul este predispus la umflare si contractare datorita conditiilor de mediu. De aceea, o tamplarie de lemn realizata si intretinuta necorespunzator este expusa aparitiei deformarilor si crapaturilor.
Pe langa aspectul estetic degradat, si etanseitatea acestor ferestre este compromisa. Producatorii de tamplarie din lemn au gasit insa o rezolvare la aceasta problema structurala a lemnului: folosirea de lemn stratificat.
Lemnul stratificat se obtine prin suprapunerea si lipirea prin presare a mai multor straturi de lemn natural. Fiecare strat este obtinut prin debitarea radiala a lemnului, iar adezivul folosit este unul special, rezistent la apa. Rezultatul este o structura rigida si stabila, in care deformarile si modificarile de volum ale fiecarui strat sunt anihilate de catre celelalte straturi.
De retinut: O tamplarie din lemn stratificat de calitate nu admite existenta nodurilor sau altor defecte.
O alta problema la o tamplarie de lemn este intretinerea periodica a acesteia pentru a o proteja de factori distructivi precum apa, radiatiile ultra-violete sau diverse microorganisme. Pentru aceasta se recomanda folosirea de lacuri ecologice, pe baza de apa.
Daca arhitectura cladirii asigura o expunere redusa a tamplariei la ploaie si radiatii solare, tamplaria din lemn stratificat poate fi alegerea perfecta pentru orice casa!
Inainte de a prezenta succint ce avantaje si dezavantaje are o tamplarie din lemn, trebuie subliniat faptul ca acest tip de tamplarie este singurul recomandat de organizatiile internationale de protectie a mediului, deoarece lemnul este un material regenerabil si care nu are efecte nocive asupra sanatatii si mediului!
Avantaje tamplarie de lemn:
- Aspect estetic deosebit, ce poate fi armonizat cu orice stil arhitectonic;
- Flexibilitate ca si forma si dimensiune;
- Calitati foarte bune de izolare termica si fonica;
- Creaza o atmosfera naturala, calda si intima;
- Prin impregnare se poate obtine o gama variata de culori si nuante;
- In varianta stratificata, resistent si trainic;
- Este un material natural care nu afecteaza mediul si sanatatea;
- Adauga valoare oricarei case.
Dezavantaje tamplarie de lemn:
- Necesita periodic lacuirea sau vopsirea ( LA 10 ani );
- Pret mai ridicat decat PVC-ul sau aluminiul.
Descriere tehnica constructiva
În comparaţie cu alte sisteme de tâmplărie (AL sau PVC), lemnul stratificat poate fi folosit în construcţia de structuri complexe, arcade ,arcuiri,solide, portante, integral din lemn şi sticlă fără a fi necesară folosirea altor structuri metalice suplimentare pentru ramforsare.
- Bariera termică. Profilul ramelor in sectiune (72 x 86mm)pentru ferestre si usi de terasa (72x115mm)pentru usi de exterior din lemn triplu stratificat ,esenta Stejar,Molid,Pin Nordic, asigură o barieră termică totală. Indiferent de temperatura din exterior, în interior ,ramele păstrează temperatura camerei.
- Aspectul natural. La nici-o altă fereastră nu veţi mai putea găsi aspectul deosebit, foarte elegant, modern, cald şi natural pe care îl conferă lemnul.
- Rama de lemn este echipată cu cel mai performant sistem de scurgere în exterior al infiltraţiilor de apă, prin lăcrimar – picurător din aluminiu eloxat montat în tocul inferior.
- Profilul ,în trei falţuri permite montarea a 3 rânduri de garnituri.
- Finisajele de exterior. Finisajele sunt speciale pentru exterior, ecologice, hidrodiluabile foarte rezistente la apă şi expunere la soare.SAYERLAC finisaje de exterior personalizate, deosebit.
- Paleta bogată. Paleta coloristică este foarte bogată, de aproximativ 200 nuanţe, atât natur cât şi tip Ral.
- Ramele solide. permit, opţional, montarea unui geam termoizolator foarte performant.
- Geamul termoizolator optional poate atinge o grosime de până la 32 mm, chiar şi cu 3 foi de geam de 6 mm grosime fiecare.
- Lemnul triplu stratificat asigura o deformarea minimă. Tehnologia de tripla stratificare a profilelor împiedică deformarea ferestrelor în timp. Forţele care acţionează în sensul deformării se anulează reciproc.
- Feroneria performantă. Ferestrele sunt echipate cu feronerie moderna,de tipul Vorne . Disponibila si pentru sisteme, oscilo-batante cu reglaj tridimensional, foarte rezistenta, care asigură o funcţionare perfectă în timp ..
- Adezivii performanţi, pentru stratificarea ramelor sunt din grupa de solicitări D4. Adezivii sunt rezistenţi la apă şi la temperaturi cuprinse între -40 şi +40 grade Celsius.
- Izolarea fonică. Izolarea fonică performantă este datorată în special fixării geamului pe strat de silicon foarte moale , cu capacitate mare de absorbţie a zgomotului.